Broesby-Olsens Slægtstavle

Metta Sophie Hanibalsdatter

Metta Sophie Hanibalsdatter

Kvinde 1691 - 1773  (82 år)

Personlige oplysninger    |    Notater    |    Alle    |    PDF

 • Navn Metta Sophie Hanibalsdatter 
  Født 1691 
  Køn Kvinde 
  Død 9 jan. 1773  Egen Als Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Person-ID I432  My Genealogy
  Sidst ændret 23 nov. 2018 

  Far Lensgreve Hannibal Wedel,   f. 1660,   d. 16 apr. 1708, Wedelsborg Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 48 år) 
  Mor Komtesse Birgitte Holck, Til Billesbølle,   f. 1660,   d. 1702  (Alder 42 år) 
  Familie-ID F351  Gruppeskema  |  Familietavle

  Familie Sognepræst i Vends Erik Jensen Faber,   f. 1684,   d. 1715  (Alder 31 år) 
  Børn 
   1. Hannibal Faber,   dbt. 1712, Wedlesborg kapel Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. Ja, dato ukendt
   2. Anne Catherine Kirstine Faber,   f. 1713,   d. 18 nov. 1763  (Alder 50 år)
  Sidst ændret 20 apr. 2007 
  Familie-ID F144  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Notater 

  • Mette Sophie var uægte datter af grev Hannibal på Wedellsborg og Birgitte Holck. Mette Sophie blev faktisk født et par år senere end 1691 og blev således nok kun ca 82 år. Den lille pige blev som spæd anbragt på den lille ø Brandsø i Lillebæt - ejet af Hannibals fader, grev W.F. Wedell, som ikke har set med milde øjne på det uægte skud på den adelige familie

   Jeg fandt oplysningerne om Mette Sophies anbringelse på Brandsø i forbindelse med historien om Maria Borger, som grev W.F. Wedell ulovligt lod kagstryge på Wedellsborg i 1695. Greven mente, at Maria Borger havde "forført" hans datter, frøken Anna Elisabeth til et utugtigt forhold til Marias broder, Hans Henrik. Grev Wedell sendte sin datter i "evigt fængsel" på Brandsø, hvor hun fødte en uægte søn. Denne søn blev taget fra sin moder og ført til Fyn, hvor han umiddelbart efter døde. Og Maria Borger blev efter en ulovlig rettergang kagstrøget. Hun klagede til kongen, som nedsatte en kommission i Odense til at udrede sagen. Kommissionens beretning afslørede, at grev Wedell havde ført en ulovlig proces mod Maria Borger og bl.a. havde ladet fremstille en falsk retsprotokol. Det er meget spektakulært. Kongen gav Maria Borger fuld oprejsning. Om denne historie, se "Siden Saxo" 4/2015, udgivet af Rigsarkivet.

   Odense-kommissionen havde sendt to mænd til Vestfyn for at indkalde ca 50 vidner, og de tog også til Brandsø, hvor frøken Anna Elisabeth Wedell jo opholdt sig. De kunne berette, at der på øen var en lille pige, der var anbragt hos ægteparret Mette Troelsdatter og Jørgen Michelsen. De skulle i øvrigt indkaldes som vidner.

   I kommissionen kom det frem, at pigen hed Mette Sophie og var født kort efter Mortensdag 1694. Hun var bragt til Brandsø efter ordre fra grev Hannibal. Kommissionens beretning gengiver fyldigt vidneforklaringerne fra bl.a. Mette Troelsdatter og Jørgen Michelsen på Brandsø samt barnets amme Anna Holmes. Hun havde modtaget barnet fra Christen Skovridder og skulle tage det med til øen.

   Kongen fik forelagt kommissionens undersøgelse af Maria Borgers klage over grev W.F. Wedell, og her indgik oplysningerne om den lille pige på Brandsø uden at hendes identitet blev nærmere oplyst - i hvert fald ikke på skrift.

   Kongen gav som sagt Maria Borger fuld oprejsning, mens grev Wedell slap med en advarsel. Jeg har ikke kunnet se, om kancelliet eller kongen foretog sig noget med hensyn til den lille pige. Det er et åbent spørgsmål om grev W.F. Wedell stod bag et forsøg på at gemme et uægte barnebarn af vejen. Men det er derimod klart, at barnets identitet blev fastslået, og at det voksede op som Mette Sophie Hannibalsdatter.

   Grev Wedell var død i 1706, og Hannibal døde 1708. Hans hustru Anne Catharine Christiansdatter Banner ejede derefter Wedellsborg, og det ser ud til, at hun tog ansvaret for mandens uægte barn - eller i hvert fald skaffede hende en mand.

   Mette Sophie Hannibalsdatter blev gift o. 1710. Hun har været 16, måske 17 år gammel. Manden var magister Erik Jensen Faber, der på den måde blev sognepræst i Husby, hvor Wedellsborg ligger. Deres første barn blev døbt 1712 og havde grev Hanibals enke, grevinden, som gudmode
   Mette Sophie døde i 1773 hos sin Svigersøn i Egen på Als, Sr. Christian Hansen. Ifølge kirkebogen blev hun 82 år og var moder til 18 børn.
   KB Egen 1737-1813, side 532
   https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?epid=17216236#201283,38123279